Apollo Medical Garden

Apollo Medical Garden

Tüdőgyógyászat

A műtét mindig általános érzéstelenítésben (altatásban) történik, melyről a műtét előtt a Páciens vizsgálatát végző anaesthesiologus /altató/ orvos ad felvilágosítást.

A lézerrel történő tüdőáttét eltávolítása oldalsó, vagy hónalj-mellkasi behatolásból történik. Csak abban az esetben lehet a lézeres beavatkozást elvégezni, amennyiben a megbetegedés teljes egészében a stan-dard indikáció kritériumainak megfelel.
A lézeres sebészeti beavatkozás eljárásásnak az alapelve az electrocoagulatio (elektromos sebészeti beavatkozás), amely kivitelezéséhez a lézer vörös spektrumából használnak sugarat és ennek segítségével a 3 mm-nél kisebb daganatokat szétporlasztják a nagyobbakat kimetszik.

Az ép, daganatmentes szövet általában nem, vagy csak kis mértékben károsodik a lézertől. Az áttét eltávolítását követően az ép tüdőállomány működik tovább. A beavatkozás össz. időtartama általában nem haladja meg az egy óra időtartamot. Az eltávolított, szétporlasztott áttéteket szövettani vizsgálatra küldjük.

A lézer technikával elvégzett műtétet követően a tüdő a  lehető legnagyobb mértékben megőrizheti funkcióját, és az alakját.
A beavatkozás során az egyéb szöveti károsodás elkerülése érdekében a környező szöveteket, anatómiai területeket, szerveket gézborogatással védik.  A beavatkozáshoz szükséges a tüdő kötőszövete, a területére végzett bemetszést lassan felszívódó varratokkal látják el.  A beavatkozást során mellűri draint vezetnek be, amely a későbbiekben eltávolításra kerül, ha már nincs levegő szivárgás.

A mellkason a behatolás helyét varratokkal zárják a műtét végén, amely 14 nap elteltével általában eltávolítható.
Amennyiben a beavatkozás szakmai szabályok szerinti végrehajtása során, illetve a korai postoperatív szakban, a beteg elbocsátását megelőzően valamilyen komplikáció, vagy rendellenesség merül föl, a beavatkozást végzőnek döntést kell hoznia arról, hogy a fölmerült problémát saját hatáskörében oldja meg, vagy igénybe veszi a háttér intézményi szerződésben meghatározott szolgáltatásokat.