Apollo Medical Garden

Apollo Medical Garden

Érsebészet

A visszértágulat népbetegség, melynek oka nem teljesen ismert. Valószínűleg öröklött tényezők, életmódi (testsúlyfelesleg, mozgás hiánya) okok is közrejátszanak kialakulásában. A véna fal gyengeségét megszüntetni nem tudjuk, de a kialakult vénatágulatokat el tudjuk távolítani, törekedve arra, hogy a felületes és mélyvénás rendszer közötti kóros összeköttetést megszüntessük, így elkerüljük a visszértágulatok kiújulását. Ezeket az összeköttetéseket közvetlenül a mélyvénába történő beömlésnél kell megszüntetni, egyébként a visszértágulat nagyobb valószínűséggel fog kiújulni. A kóros összeköttetések helyét általában Doppler áramlásmérővel, illetve képábrázoló ultrahanggal vizsgáljuk meg. A visszértágulat a vénák feszítő jellegű fájdalmát, végtagnehézség érzését, a végtag feszülését, boka körüli duzzanat kialakulását, a fizikai teherbíró képesség csökkenését okozza. Hajlamos a visszértágulatban kialakuló gyulladás, vérrögösödés kialakulására. A mélyvénás keringés következményes romlása mélyvénás trombózis kialakulásához is vezethet.   A VISSZÉRTÁGULAT NEM CSAK KOZMETIKAI PROBLÉMA! A felületes vénában pangó vérből vörösvérsejtek, vérfehérjék lépnek ki a bőrbe, melyek a tápláló hajszálerek körül lerakódva rontják a bőr anyagcseréjét. A bőr megvastagodott elfajulásához, barnás elszíneződéséhez és nem gyógyuló fekély kialakulásához vezethetnek.
Visszérbetegségek kezelése
A visszérbetegségek kezelése valójában az érsebészet tárgyköre.  Gyakori a betegség csupán esztétikai panaszokat okozó, felületes, pókháló szerű megjelenési formája.

Pókháló visszeresség:
A bőr felső rétegében észlelhető hajszálerek megvastagodása, mely nem tekinthető betegségnek, ritkán okoz panaszokat viszont az esztétikailag csúnya kékes foltok miatt sok nő szeretne megszabadulni tőlük. Kezelésük szklerotizáló (elzáródást okozó) injekciókkal lehetséges. A kezelt erek általában véglegesen elzáródnak, de évek múlva más területen újabb erek megjelenése előfordulhat.

Injekciós kezelésről bővebben:
A szklerotizáló injekciók helyi gyulladást okoznak a kis erek falán belül. A kezelést követően kompressziós harisnyával vagy fáslival kell összenyomni az ereket a keringés teljes megszüntetéséhez. A kis ágakban a keringés megszűnik és az erek véglegesen elzáródnak. Először higított injekcióval kezeljük az ereket, melyek többnyire erre kezelésre is elzáródnak. Csak a megmaradt ágakat injekciózzuk második alkalommal. A kezeléshez habosított oldatot használunk. Ez az óvatos kezelési mód azért javasolt, hogy érzékenyebb bőrűeknek se maradjon vissza bőr elszíneződés a kezelés után.

Műtéti kezelés:
 


Nyílt visszérműtét:
A tervezett műtét előtt a beteg részletes aneszteziológiai kivizsgálása történik. Ez bent fekvést nem igényel. A műtét altatásban, vagy gerinc területi érzéstelenítésben történik. A műtét során hagyományos technikával szüntetjük meg az elégtelen felületes vénás keringést. A beteg egy napot tölt az intézményben. Másnap járóképes, és pólyát viselve otthonába távozik. A részletek mindig egyénre szabottak, és előzetes személyes konzultáció tárgyát képezik.