Apollo Medical Center

Apollo Medical Center

Gastroenterológia

A szakterület az emésztőrendszer – szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, hasnyálmirigy, máj és epe – betegségeivel foglalkozik.

A gasztroenterológust keressük fel bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék vagy enyhének tűnő panaszok (gyomorégés, puffadás, hasmenés, székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés), vagy súlyosabb tünetek (akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz).

A betegségek felismerésében, pontos diagnózisában a gasztroenterológus többféle lehetőséggel rendelkezik. Első és legfontosabb a panaszok részletes kikérdezése (anamnézis), a beteg általános vizsgálata.

Az Apollo Egészségügyi Centrumban lehetőség nyílik Gastroscopia illetve Colonoscopia vizsgálatra, akár bódításban is.

 „Egyszer az életben 50 év után”
Az APOLLO EGÉSZSÉGÜGYI CENTRUMBAN „éber altatásban vastagbélrák szűrő központ működik”

Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések miatti halálozás. Az európai rákstatisztikák elemzése kimutatta, hogy Magyarország a férfiak összes daganatos halálozási sorrendjében az első, míg a nők a második helyen állnak.

A férfiaknál a tüdő, nőknél az emlőrák előzi meg. Ismert tény, hogy a vastagbél rák okozta halálozás az 50. év feletti, lakosság szűrésével csökkenthető.

A vastagbél rák az esetek 60-90%-ában jóindulatú polypusból indul ki. A polypok 40. életév felett jelennek meg a vastagbélben rosszindulatúvá válásuk függ a polypok számától jelenlétük idejétől,-10 év után 8%, 20 év után 28% rosszindulatúvá válik, a polypus függ nagyságától a szöveti szerkezettől a lokalizációtól.

A vastagbél rák szűrés leghatékonyabb módja a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)

A beteg számára ez a legtöbb előnnyel kecsegtető vizsgálat. A teljes vastagbél vizsgálatot a polypok és a daganatok diagnosztikájában „arany standardnak" tekintik. A módszert szükség esetén diagnosztikus mintavétel terápiás értékű polypectomia (polyp eltávolítás) egészítheti ki. A lehetséges komplikációk; hasi fájdalom, és vérzés.


Vizsgálat menete: megfelelő vastagbél előkészítés után (hashajtás speciális gyógyszerrel) előzetes belgyógyászati vizsgálat után a beteget intravénás éber altatás során teljes vastagbél átvizsgálást végzünk, szükség esetén vastagbél nyálkahártyából mintavételt, illetve polyp eltávolítást történik, a várható vastagbél rák megelőzése céljából. A vizsgálat után a teljes ébredésig a beteg orvosi illetve nővéri felügyelet alatt áll.

Ha a vizsgálat negatív a következő vastagbéltükrözést (illetve szűrést) csak 10 év múlva javasolja az irodalom.